مقدمه
این نوع زیستگاه به صورت نوار ممتدی روی قارهها در فاصله میان مدار راسالسرطان و مدار راسالجدی قرار دارد. از لحاظ موقعیت جغرافیایی ناحیه ، بیشترین مقدار انرژی آفتاب با دامنه تغییرات محدود در طول سال به این مناطق میرسد. همچنین به علت حرکت صعودی اتمسفر مقدار بارندگی سالانه بسیار زیاد و نوسان آن بسیار محدود است. مجموع نزولات جوی سالانه حدود 2000 میلیمتر و کم بارانترین ماه سال دست کم دارای 120 میلیمتر بارندگی است.
مشخصات پوشش گیاهی
- در مناطق مختلف این زیستگاه ارتفاع درختان بین 30 تا 40 متر است. تنها در مناطق محدودی ارتفاع بیشتر یا کمتر از این اندازه است. تاج درختان بسیار فشرده است. بطوری که مقدار بسیار اندکی از نور آفتاب به لایههای پایینی جنگل میرسد. شدت تابش نور آفتاب و سطح خاک این جنگل 100/1 شدت نوری است که بر لایه بالای تاج جنگل میتابد.
- لایه درختی علاوه بر انبوهی و فشردگی از لحاظ ترکیب گونههای تشکیل دهنده بسیار متنوع است و از این نظر با انواع دیگر جنگلها تفاوت اساسی دارد. برای مثال در جنگلهای پر باران برزیل گاهی در سطح 2 کیلومتر مربع 300 گونه درختی وجود دارد.
- در لابه لای درختان مرتفع این جنگلها ، گیاهان بسیاری از گروه بالارونده و پیچنده میرویند که جزء گیاهان طفیلی نیستند. این گیاهان از ساقه و تنه درختان به عنوان تکیه گاه استفاده میکنند و برای استفاده از نور خود را به لایههای بالاتر از تاج جنگل میرسانند.
- روی لایه خاک جمع شده در کنار شاخهها و انشعابات تنه درختان ، گونههای بسیاری از ثعلبیان میرویند که غیر طفیلی هستند و گلها و برگهای آنها منظره زیبایی به جنگلهای حارهای میدهد.
- پوشش علفی در جنگلهای حارهای بسیار اندک است و به دلیل کمبود نور ، تنها برخی از گیاهان سایه دوست بین درختان میرویند و سطح وسیعی از زمین عاری از پوشش علفی است.
جامعه حیوانی جنگلهای پر باران مناطق حارهای
جنگلهای حارهای از لحاظ کثرت حیوانات و تنوع گونهها بسیار غنی است. بیشتر حیوانات روی درخت زندگی میکنند، مانند میمونها ، زبابها و مورچهخواران. در سطح خاک جمعیتهای انبوهی از دوزیستان ، خزندگان و مارها زندگی میکنند. گروه گیاهخواران شامل گونههای مختلفی از آهوها و غزالها است. پرندگان این زیستگاه از دانه خواران و آنهایی که از میوه درختان ، شهد گلها ، حشرات یا حیوانات کوچک تغذیه میکنند تشکیل میشود که ترکیب گونهای متنوع و تعداد فراوانی دارند.
پراکندگی این جنگلها
بزرگترین نواحی جنگلهای بارانی استوایی در محدوده آمازون ، در آمریکای جنوبی قرار دارد. این جنگلها در حال حاضر منطقهای به وسعت 300 میلیون هکتار را میپوشانند . همچنین در مراکز آفریقا و جنوب شرقی آسیا منطقه وسیعی از این جنگلها وجود دارد.
فرسودگی خاک
در جنگلهای بارانی استوایی بیشتر از هر جنگل دیگری مواد خام چرخه تجزیه را سریعتر طی میکنند. درختان و برگها به روی زمین سقوط کرده و سریعا تجزیه میشوند و مواد غذایی آنها توسط ریشه درختان زنده جذب میشود. خاک این نواحی خیلی نازک بوده و مقدار خیلی کمی از مواد غذایی را در خود دارد. در صورت قطع درختان ، خاک این منطقه به سرعت از بین میرود و زمین باقیمانده فقط میتواند حیات تعداد معدودی از گیاهان و حیوانات را تضمین کند.
جنگل زدایی
هر ساله 115000 کیلومتر مربع از جنگلهای بارانی استوایی به بهانه کشاورزی و دامداری نابود میشوند. از سال 1945 بیش از نصف جنگلهای بارانی استوایی نابود شده است. اگر سرعت فعلی تخریب جنگلها ادامه یابد، خیلی زود فقط تعداد معدودی از نواحی حفاظت شده از جنگلها باقی خواهد ماند و هزاران گونه از گیاهان و حیوانات ، کاملا محو خواهند شد. وقتی درختان جنگلها قطع شده و سوزانده میشوند ، مقدار زیادی دیاکسید کربن در هوا رها میشود. دانشمندان معتقد هستند ، این پدیده باعث زیاد شدن گرمای زمین میشود.
.: Weblog Themes By Pichak :.